Pigmentové škvrny – ako sa ich zbaví?

Hypo- alebo hyperpigmentácia: pehy, starecké škvrny nezdobia pokožku, preto sa ich ženy (v poslednom čase aj muži) snažia zbaviť. Existuje veľa metód 

o pomáha na pigmentové škvrny – ľudové prostriedky, profesionálna kozmetika na individuálne použitie, salónne a hardvérové ​​procedúry. Ale aby ste sa zbavili problému, musíte použiť integrovaný prístup.

Pigmentové a starecké škvrny sa môžu vytvárať pri narodení alebo sa môžu rozvíjať počas života. Za tón pleti sú zodpovedné prvky, z ktorých každý má svoju vlastnú funkciu:

  • melanín – chráni pred negatívnymi účinkami ultrafialového žiarenia, má antioxidačné vlastnosti, podieľa sa na odstraňovaní následkov stresu, znižuje aktivitu voľných radikálov;
  • karotén – zabezpečuje regeneráciu buniek, spomaľuje proces starnutia;
  • hemoglobíny – modrý a oxyhemoglobín sú určené na farbenie krvi, sú zodpovedné za zdravý lesk a prirodzenú farbu pleti.

Čo sú pigmentové škvrny?

Kozmetický defekt vo forme plochých oblastí tmavších ako hlavná oblasť pokožky sa objavuje v dôsledku zvýšenej syntézy melanínu v špecifických oblastiach.

Zvýšená pigmentácia je výsledkom prebytku melanínu. Najčastejšie sa pigmentácia pozoruje vo forme pih, ktoré sú spojené s genetickým faktorom alebo vystavením ultrafialovému žiareniu.

Kozmetický defekt sa vyskytuje u žien, mužov a dokonca aj u novorodencov. Existuje niekoľko dôvodov pre pigmentáciu:

  • časté a intenzívne pôsobenie ultrafialového žiarenia na kožu – narúša štruktúru buniek, brzdí regeneráciu, ničí kolagénové vlákna;
  • poranenie – škrabance, odreniny, rezné rany, hematómy môžu aktivovať produkciu melanínu v určitej oblasti;
  • hormonálne zlyhanie – počas puberty, počas tehotenstva, menštruácie, menopauzy;
  • patológia vnútorných orgánov – častejšie nadobličky, pečeň, žlčník a štítna žľaza;
  • kožné ochorenia, najmä akné;
  • užívanie určitých liekov s účinkom fotosenzitivity;
  • porušenie krvného obehu v končatinách;
  • choroby reprodukčného systému;
  • infekcie, vírusy, baktérie, plesňové patológie;
  • dedičnosť.

U novorodencov sa môžu objaviť starecké škvrny v dôsledku ťažkostí pri pôrode matky. Väčšina z nich prechádza sama v prvom roku života, ale všetky formácie vyžadujú kontrolu.

Pehy sa častejšie vyskytujú na tvári, dekolte, chrbte a predlaktiach. Málokedy si zakrývajú ruky. Môžu byť veľmi malé alebo sa zlúčiť do konglomerátov, ktoré tvoria rozsiahle oblasti hyperpigmentácie. Ryšaví ľudia so svetlou pokožkou sú náchylní na tvorbu pieh. V zime sú škvrny bledšie, v lete – jasnejšie. Nepredstavujú zdravotné riziko, z pohľadu niektorých ľudí je to len kozmetická chyba a podľa iných „zvýraznenie“. Vedú však k rýchlejšiemu vzniku vrások a predčasnému starnutiu pokožky.

Základné typy pigmentových škvŕn 

Existujú aj iné typy pigmentácie, niektoré z nich sú nebezpečné z hľadiska degenerácie do malígnych novotvarov:

  1. Nevi a materské znamienka – nerovnomerné rozloženie melanínu v kožných bunkách. Odtieň sa mení od svetlo ružovej po tmavo hnedú. Nepredstavujú zvláštne nebezpečenstvo, kým nezačnú meniť svoju štruktúru. Najlepšie sa odstránia materské znamienka na tvári, viditeľné oblasti a oblasti vystavené treniu.
  2. Melasma, chloazma bez ostro ohraničených hraníc na tvári, krku, ramenách. Súvisí s hormonálnymi problémami. Eliminuje sa pomocou kozmetických procedúr.
  3. Lentigo – starecká pigmentácia, starecké pigmentové fľaky. Najčastejšie pokrývajú hornú časť tela. Sú zle maskované kozmetikou, ale pomocou salónnych procedúr je možné znížiť ich intenzitu.
  4. Hypopigmentácia zahŕňa vitiligo a albinizmus – sfarbené oblasti kože.

Pigmentácia je dermálna, tvorí sa v hlbokých vrstvách epidermis. A epidermálny, ktorý ovplyvňuje horné vrstvy kože.

Domáce recepty na pigmentové škvrny

Domáce recepty na pigmentové škvrny

Na odstránenie pigmentácie ponúkajú kozmetológovia rôzne procedúry. Ide o kryoterapiu, chemický peeling, laserový resurfacing atď. Po cenovo dostupnejších a šetrnejších metódach sa však oplatí uchýliť sa k agresívnym metódam.

 Čo s pigmentovými škvrnami? Hlavnými pomocníkmi pri zosvetlení vekových škvŕn sú ľudové prostriedky. Nižšie uvažujeme ako sa zbaviť pigmentových škvŕn,

o najefektívnejších z recepty na pigmentové škvrny a o tom, ako ich používať.

Citrón

Prípravok obsahuje veľa vitamínu C, ktorý znižuje tvorbu melanínu. Na boj proti stareckým škvrnám môžete použiť čerstvo vylisovanú šťavu samostatne alebo ju pridať do masiek. Výrobok je agresívny k pokožke, preto nemusí byť vhodný pre citlivú alebo suchú.

Na zosvetlenie stareckých škvŕn naneste citrónovú šťavu na tmavé oblasti pokožky pomocou vatového tampónu alebo disku. Po 10 minútach si umyte tvár teplou vodou. Vykonajte postup denne.

Citrón v kombinácii s medom, olivovým olejom alebo kurkumou pomôže odstrániť starecké škvrny na tvári. Zložky sa musia zmiešať 1 ku 1, naniesť na pokožku pol hodiny. Masku zmyte teplou vodou. Vykonajte postup procedúr 2-3 krát týždenne.

Petržlen

Vďaka kyselinám a vitamínom vo svojom zložení petržlen účinne odstraňuje starecké škvrny. Už za 1,5-2 týždne používania zelenej šťavy sa pigmentácia výrazne zníži. Všetky časti rastliny sa používajú na bielenie.

Ak sa jemne nasekaný koreň petržlenu naleje vriacou vodou na niekoľko hodín, výsledná infúzia sa môže použiť namiesto tonika. Listy a stonka rastliny sa pomocou mixéra premenia na účinnú masku proti stareckým škvrnám. Stačí aplikovať párkrát týždenne po dobu 25 minút. Odvar z listov môže byť zmrazený na utretie tváre.

Mliekareň

Kefír, fermentované pečené mlieko a mlieko pomôžu zbaviť sa stareckých škvŕn doma. Obsahujú kyselinu mliečnu, ktorá bieli pokožku. Na utieranie tmavých oblastí pokožky je možné použiť tekuté produkty. Ak postup opakujete denne dvakrát denne, výsledok bude čoskoro viditeľný.

Mliečne výrobky sa používajú ako masky na boj proti stareckým škvrnám. Môžete napríklad zmiešať a rozmixovať čierne ríbezle, brusnice a 1 polievkovú lyžicu jogurtu. Nechajte zmes na tvári 15 minút.

Uhorka

Zelenina tiež pomáha zosvetliť starecké škvrny vďaka svojmu bohatému zloženiu. Výroba uhorkovej masky je jednoduchá a príjemná. Zeleninu stačí nakrájať na kolieska a priložiť na 15 minút na pokožku tváre. Šťavu z uhoriek nemusíte oplachovať.

Účinná maska ​​na starecké škvrny sa získava z uhorky s medom. Nakrájajte zeleninu, zmiešajte s 1 polievkovou lyžicou medu. Udržujte masku asi 20 minút.

Zemiak

Vďaka vitamínu C vo svojom zložení sú zemiaky schopné odstrániť starecké škvrny na tvári. Koreňové plátky môžete nasmerovať na problémové oblasti. Po 5 minútach odstráňte zemiaky z tváre a umyte.

Ak nastrúhate koreňovú plodinu a vytlačíte z nej šťavu, tekutina je vhodná na potieranie. Navlhčite pokožku vatovým tampónom, po 20 minútach umyte. Ďalšou možnosťou je aplikovať na starecké škvrny strúhané zemiaky s medom. Po 15 minútach umyte.

Jablčný ocot

Rozjasňuje pleť kyselinou octovou. Pomerne agresívny liek na starecké škvrny, ktorý nemožno použiť v čistej forme. V opačnom prípade si môžete zarobiť chemické popáleniny.

Jablčný ocot zrieďte s vodou v pomere 1 ku 1. Naneste na pigmentovú škvrnu, po 3 minútach opláchnite. Pre viditeľné výsledky opakujte 2x denne.

Aloe vera

Aloín pomáha bieliť starecké škvrny na tvári a neškodí pokožke. Šťava z aloe vera by sa mala aplikovať pred spaním a ráno zmyť. Rastlina nielen bieli, ale aj aktívne zvlhčuje pokožku. Preto je vhodný pre citlivú a suchú pokožku.

Ako masku možno aloe vera zmiešať s ďalšími bieliacimi zložkami: medom, hlinou, citrónom atď. Vynikajúci účinok dáva zmes žĺtka, lyžičky šťavy z aloe a lyžičky kyslej smotany.

Kozmetická hlina

Biela hlina môže zosvetliť starecké škvrny. Na prípravu masky je potrebné zmiešať 2 polievkové lyžice prášku s vodou. Konzistencia by mala pripomínať hustú kyslú smotanu. Naneste hmotu na tvár po dobu 15 minút, potom dôkladne opláchnite.

Kozmetická hlina sa hodí k iným bieliacim prípravkom. Často sa do hlavnej masky pridáva citrónová šťava alebo aloe vera.

Infúzia zeleného čaju

Zelený čaj pomáha ľahko odstrániť starecké škvrny na tvári. Za týmto účelom nalejte vrecko vriacej vody, ochlaďte ju a naneste na problémové oblasti. Listový zelený čaj sa používa ako silný zápar. Použite vatový tampón na utieranie tváre dvakrát denne.

Ideálna strava proti pigmentovým fľakom na tvári

Ideálna strava proti pigmentovým fľakom na tvári

Väčšina žien pozná problém stareckých škvŕn (zmeny zdravej farby pleti), ktoré môžu byť spôsobené rôznymi faktormi. Pigmentačná diéta v kombinácii s modernou medicínou a kozmetológiou môže pomôcť v boji o príťažlivosť. Vyvážená strava, ktorá obsahuje všetky potrebné živiny, vás totiž dokáže nepríjemnej chybičky, ak nie úplne zbaviť, tak výrazne obmedziť.

Prejedanie sa a pravidelná konzumácia nezdravého jedla má za následok nerovnováhu lipidov, dehydratáciu, kožné vyrážky a výskyt stareckých škvŕn. Samotné „správne“ jedlo nevráti pokožke jej pôvodnú belosť, ale je nevyhnutné ako komplexná terapia. Zdravá strava pomôže nielen detoxikovať telo, ale tiež mu pomôže vyrovnať sa s prítomnosťou pigmentácie. Začnite boj proti stareckým škvrnám študovaním a úpravou každodenného jedálnička. Neponáhľajte sa však s okamžitým vyhadzovaním nevhodného jedla z chladničky, najskôr musíte telo očistiť od toxínov. Existuje mnoho metód, ktorými sa črevá čistia: zmes medu a ovsa, bylinkové odvary, otruby alebo fermentované mliečne výrobky atď. Môžete si dokonca vybrať ideálnu možnosť doma.

Je dôležité pamätať na pravidlá výživy, podľa ktorých sa môžete nielen ako odstrániť pigmentové škvrny, ale tiež výrazne zlepšiť svoju pohodu:

  1. prijať jedlo, keď telo zažije mierny pocit hladu;
  2. vyhýbať sa výrobkom s prídavnými látkami v potravinách;
  3. sadnúť si za stôl, sústrediť sa len na jedlo, nenechať sa rozptyľovať čítaním alebo rozprávaním;
  4. dôkladne žuť jedlo;
  5. piť dostatok tekutín;
  6. obmedziť príjem soli a cukru;
  7. dodržiavať štandardnú stravu (raňajky, obed, večera).

Každý konzumovaný produkt by mal obsahovať vitamíny, minerály, vlákninu alebo iné prospešné prvky. Ale strava závisí od mnohých faktorov – od ročného obdobia až po individuálne preferencie chuti. Lekári odporúčajú zahrnúť do ponuky nasledujúce produkty:

  • šípky, ríbezle, citrusové plody alebo kyslá kapusta, bohaté na vitamín C;
  • fazuľa, baklažán, šošovica, varené zemiaky, marhule a sušené ovocie obsahujúce vitamíny PP;
  • špenát, repa a mrkva, ktoré obsahujú kyselinu listovú;
  • ryby, pečeň, rôzne obilniny a zelenina obohatená o vitamín E.

Odstránenie pigmentových škvŕn: Ako na pigmentové škvrny?

Ak príčinou pigmentácie nie je dedičný faktor, možno sa vyhnúť kozmetickej chybe. Preventívne opatrenia:

  • nezačínajte choroby vnútorných orgánov – nezabudnite dvakrát ročne absolvovať plánované lekárske vyšetrenia;
  • nenechajte sa spáliť – na slnku aj v soláriu;
  • dbajte na ochranu pokožky – v zime choďte von, po nanesení krému s SPF 30, v lete by mala byť postava 50;
  • správne vybrať ošetrujúcu kozmetiku na udržanie krásneho a rovnomerného tónu pleti;
  • dodržiavať pitný režim – nenechať pokožku vysušiť;
  • sledovať hygienu, predchádzať vzniku akné, tvorbe komedónov;
  • kontrolovať hormonálne pozadie.

Ako sa zbaviť pigmentových a stareckých škvŕn

Estetická medicína poskytuje rôzne techniky na odstránenie defektu. Ale pred určením spôsobu ovplyvnenia pigmentové škvrny na tvári musí kozmetológ vykonať vyšetrenie. Môžu sa vyžadovať konzultácie špecializovaných lekárov: endokrinológ, gynekológ, dermatológ, venereológ. Techniky ako sa zbaviť pigmentových škvŕn/ fľakov na tvári v špecializovaných inštitúciách sú: chemická exfoliácia (peeling), fotorejuvenizácia, mikrodermabrázia, kryoterapia, mezoterapia, laserová terapia. Akákoľvek kozmetická technika si vyžaduje prípravu a implementáciu pravidiel starostlivosti po manipulácii. V niektorých prípadoch stačí jeden postup, v iných – je potrebných 3 až 5 sedení.

Ak sa škvrny nelíšia v intenzite a nezaberajú veľké plochy, môžete ich odľahčiť sami. Na to sú vhodné farmaceutické výrobky a kozmetika na starostlivosť o pleť. Hydrochinón, levanduľový olej, peroxid vodíka, rezorcinol majú exfoliačný a keratotický účinok. Slabé ovocné kyseliny, ktoré sa dajú použiť doma, dobre bielia škvrny. Ide o kyselinu citrónovú, askorbovú, kyselinu mliečnu s nízkou koncentráciou. Tieto produkty sú vhodné aj na prípravu na salónny chemický peeling. Rozjasňujúce kozmetické prípravky s označením Anti-Pigment. Krémy, mlieka a séra s obsahom azelaínu, kyseliny kojovej, vitamínu C.

Akýkoľvek liek možno použiť až po testovaní na možnú alergiu. Ak telo vníma kompozíciu pokojne, bez negatívnej reakcie, môžete pokračovať v postupoch podľa pokynov pre liek.

krém proti pigmentovým škvrnám

Aký krém proti pigmentovým škvrnám je najobľúbenejší?

Moderné bieliace prostriedky sú určené na dlhodobé používanie, pretože úloha, pred ktorou stoja, nie je vyriešená rýchlo. Zloženie takejto kozmetiky nepredstavuje ohrozenie zdravia ani pri dlhodobom používaní. Väčšina prípravkov sa používa v dennej starostlivosti 1-2x denne, častejšie večer.

Pozoruhodné sú najmä prípravky s retinolom, ktoré sa zvyčajne aplikujú na noc a neodporúčajú sa používať v slnečnom období.

Súbežne s prostriedkami na hyperpigmentáciu je dôležité používať dobrý opaľovací krém denne počas dňa, aby sa nezrušil bieliaci účinok.

V našom obchode nájdete také účinné prostriedky na vekové škvrny:

NIMNI DAY CREAM HYDROPEPTIDE

Výrazne zlepšuje vzhľad, zvyšuje hustotu a pružnosť pokožky zvnútra aktiváciou vlastných buniek, ktoré produkujú kolagén. Vhodné pre pleť so zníženým turgorom, pigmentáciou a nerovnomernou textúrou, s povrchovými a hlbokými vráskami. Krém je možné použiť aj na citlivú pokožku. Antioxidačný komplex kyseliny alfa-lipoovej a naringínu, ktorý obsahuje neporovnateľný komplex Nimni na obnovu mladistvej štruktúry pleti, poskytuje počas dňa silnú ochranu pred agresormi z prostredia a chráni bunky pred poškodením.

LUMAPRO C SÉRUM HYDROPEPTIDE

Špeciálne omladzujúce séra proti pigmentovým škvrnám a rozjasnenie pleti na báze peptidov a inovatívny rozjasňujúci komplex DermalRX SRC, ALGAKTIV LightSKN, Brightenyl SymWhite 377, vitamíny a rastlinné extrakty na boj proti pigmentácii rôzneho pôvodu: tehotná, staršia a pečeňová škvrny, z jaziev a akné, pigmentované, spôsobené negatívnym vplyvom prostredia. Má mierny bieliaci účinok. Sérum prebúdza pleť, stimuluje tvorbu kolagénu a má omladzujúci účinok. Rýchlo a bezpečne zosvetľuje starecké škvrny a pehy (účinnejšie ako hydrochinón a kyselina kojová). Pomáha predĺžiť životnosť buniek.

POLISH & PLUMP PEEL HYDROPEPTIDE

Vysoko účinný dvojstupňový peeling s postupnou aktiváciou zložiek poskytuje okamžitý efekt vyhladenia a vyhladenia vrások

reliéf pokožky. Peeling odstraňuje keratinizované častice a čierne bodky, stagnujúce škvrny a pigmentáciu, odstraňuje opuchy.

Dochádza k zlepšeniu mikrocirkulácie, zjemneniu pokožky vplyvom pomarančového oleja a kryštáliky vitamínu C jemne leštia pokožku a vyhladzujú nerovnosti.

RADIANCE MASK HYDROPEPTIDE

Revitalizuje pokožku, napĺňa ju vlhkosťou a vnútorným jasom. Enzýmy odstraňujú odumreté bunky a urýchľujú proces obnovy pokožky, čím zvyšujú jej biologickú dostupnosť. Rastlinné kmeňové bunky stimulujú množenie vlastných kmeňových buniek, zvyšujú elasticitu pokožky a poskytujú viditeľné zníženie hĺbky vrások. Maska poskytuje hĺbkovú hydratáciu, zvyšuje turgor a zabraňuje laxnosti pokožky, normalizuje proces melanogenézy a rozjasňuje pigmentáciu.

Je dôležité dbať na prevenciu dlho pred obdobím starnutia pokožky. Čím skôr sa bude venovať dostatočná pozornosť starostlivosti a ochrane, tým neskôr bude pokožka podliehať zmenám súvisiacim s vekom. Starecké škvrny sú fenoménom, ktorý sa dá a mal by sa riešiť. Nevzdávajte sa, ak domáce procedúry neprinášajú výsledky, vždy môžete vyhľadať pomoc od kozmetičky.

Shopping Cart