Seboroická dermatitída vo vlasoch – ako ju liečiť?

Zdravé husté lesklé vlasy sú hlavnou ozdobou nielen žien, ale aj mužov. Zároveň je mnohým známy problém spojený so zlým stavom vlasov, a teda aj ich neprezentovateľným vzhľadom. Najčastejšie dôvod spočíva v nesprávnej starostlivosti o vlasová pokožka. To vedie k rozvoju patológií, z ktorých jedna je seborea.

Čo je seboroická dermatitída

Seboroická dermatitída alebo seborea je chronická porucha činnosti epitelu kože a mazových žliaz, pri ktorej vzniká zápal, bolesť, svrbenie a šupinatenie kože. Ochorenie sa môže vyvinúť na rôznych častiach tela, najčastejšie na pokožke hlavy a tváre. Pri pohľade na kožu sú oblasti zápalu a odlupovania. Ak sa Seboroická dermatitída nelieči, potom trpia kožné a vlasové folikuly, vytvárajú sa ohniská zápalu s jasnými hranicami. Choroba vedie k silnému vypadávaniu vlasov.

Lupiny vs. seborea – v čom je rozdiel?

 Lupiny na rozdiel od seborei sa obmedzujú len na pokožku hlavy a prejavujú sa svrbivou a odlupujúcou sa pokožkou bez viditeľného zápalu. 

Seborea vo vlasoch sa prejavuje na rozdiel od lupín, okrem pokožky hlavy, aj na iných oblastiach (seboroické oblasti), a prejavuje sa svrbením, odlupovaním kože a zápalom.

Seborea príčiny

Dôvody rozvoja seboroickej dermatitídy zahŕňajú tieto faktory:

  • rozmnožovanie kvasinkovej huby Malassezia, ktorá mení zloženie mikroflóry kože;
  • dlhodobý pobyt v stave stresu;
  • hormonálne poruchy, ktoré sa často vyskytujú v dospievaní, s poruchami štítnej žľazy;
  • nepriaznivé vplyvy na životné prostredie (napr. kvalita vody, suchý vzduch v interiéri počas vykurovacej sezóny, náhle zmeny klimatických podmienok);
  • užívanie určitých liekov, používanie kozmetických prípravkov, ktoré dráždia pokožku;
  • dysfunkcia gastrointestinálneho traktu
  • dedičná predispozícia.

Okrem toho je vývoj seboroickej dermatitídy podporovaný takými faktormi, ako je nedodržiavanie pravidiel osobnej hygieny, obezita, časté používanie pikantných, slaných, sladkých.

Aké sú príznaky seborey vo vlasoch?

Plesne na koži vyvolávajú produkciu histamínu, ktorý spôsobuje svrbenie a bolesť kože. To následne vedie k poškriabaniu kože a ťažšiemu priebehu ochorenia.

Pri seboroická dermatitída vo vlasoch kožné bunky odumierajú hromadne v predstihu, čo vedie k oddeleniu epitelu a odlupovaniu kože. Nepriaznivý stav pokožky negatívne ovplyvňuje štruktúru vlasov.

Pri seboroická pokožka vo vlasoch pozorujú ložiská zápalu nepravidelného tvaru so šupinami keratinizovaných buniek. Podobné škvrny kože postihnutej plesňou možno pozorovať aj na pokožke hlavy. Pri ťažkom priebehu ochorenia sa na zapálenej koži tvoria husté kôry.

Príznaky seboroickej dermatitídy sú podobné atopickej dermatitíde, psoriáze a alergiám. Ak chcete urobiť presnú diagnózu, musíte sa poradiť s odborníkom. Možno sa budete musieť poradiť s neurológom, gastroenterológom, endokrinológom.

Ako liečiť seboreu vo vlasoch

Pri akomkoľvek type seborea vo vlasoch je dôležité správne diagnostikovať a zvoliť liečbu. Ak to chcete urobiť, musíte kontaktovať dermatológa alebo trichológa. Až po komplexnom vyšetrení je možné vypracovať plán liečba seboroickej dermatitídy vo vlasoch.

Je potrebné správne vybrať kozmetické výrobky na starostlivosť o pokožku hlavy, ako aj výrobky s antifungálnym účinkom a normalizujúce funkciu mazových žliaz. Kvalitné a účinné produkty trichologickej španielskej značky zakúpite v internetovom obchode https://greenbeauty.sk/

So seboreou pokožky hlavy sú zobrazené šampóny s antifungálnymi zložkami. Tieto šampóny nielen eliminujú plesne, ale tiež zmierňujú zápaly, opuchy a svrbenie.

Na odstránenie podráždenia a svrbenia pokožky sa používajú antihistaminiká.

Ak sú na koži husté vrstvy šupín, potom sa na ich zmäkčenie používajú lieky. Potom sa aplikujú vonkajšie prostriedky s antifungálnymi zložkami. Pri ťažkej seboroickej dermatitíde sa antifungálne lieky predpisujú perorálne počas 1-2 týždňov.

V závislosti od lokalizácie seborey sa na jej vyliečenie používajú gély, masti, šampóny, peelingy, spreje, toniká. Zároveň sa berie do úvahy individuálna tolerancia niektorých liekov.

Počas liečby môže lekár odporučiť nasledovné:

– dodržiavanie zásad zdravej výživy vrátane špeciálnej stravy bohatej na bielkoviny, rastlinnú stravu a zdravé tuky;

– užívanie vitamínov a minerálov samostatne aj ako súčasť komplexných prípravkov;

– Odmietnutie agresívnych účinkov na pokožku, ktoré sa vyskytujú počas kaderníckych procedúr – farbenie, laminácia vlasov, trvalá alebo fénovanie;

– vylúčenie zlých návykov fajčenia a pitia alkoholu;

– používanie špeciálnych mastí na pokožku;

– užívanie liekov;

– kurz fyzioterapeutických procedúr.

AKO LIEČIŤ SEBOREU VO VLASOCH

Ako vybrať šampón na seboreu?

Ak sa stretnete s podobným problémom, prvá vec, ktorú musíte urobiť, je kontaktovať trichológa a zasiať šupinky z pokožky hlavy na mikroflóru. V závislosti od výsledkov analýzy sa určí príčina patológie a budete si môcť vybrať vhodný terapeutický šampón. Pritom by ste mali venovať pozornosť niekoľkým faktorom:

  1. Pri nákupe musíte starostlivo preštudovať zloženie šampónov, vziať do úvahy kompatibilitu produktu s typom vlasov a prítomnosť kontraindikácií. Všeobecne sa verí, že najlepšou možnosťou je prírodný liek bez sulfátov bez parabénov a konzervačných látok. Mali by ste však vedieť, že takéto produkty sú vhodné len pre ľudí so suchou pokožkou. Väčšina z nás má mastnú pleť, pre ktorú nie sú vhodné produkty bez obsahu sulfátov.
  2. Je potrebné vziať do úvahy frekvenciu umývania a skutočnosť, že pri kúpaní sa venujeme výlučne čistení povrchovej vrstvy pokožky hlavy – stratum corneum epidermis. Na rozdiel od umývania bežnými šampónmi je doba aplikácie terapeutických prostriedkov na pokožku v priemere od 5 minút.

Účinným spôsobom eliminácie seborey je použitie špeciálnych terapeutických šampónov. Môžu byť použité ako jediné terapeutické liečivo alebo v kombinácii s terapeutickými postupmi. Je potrebné zakúpiť produkty, ktoré budú mať účinok v prítomnosti špecifického typu kožného ochorenia.

Všetky lieky na seborrheu možno rozdeliť do dvoch veľkých skupín: niektoré poskytujú mechanické čistenie (peeling), iné obsahujú antifungálne zložky.

Zostavili sme TOP najobľúbenejších a najúčinnejších prostriedkov, ktoré dokážu odstrániť seboreu pri rôznych kožných patológiách.

 

DSD DE LUXE ANTISEBORHEIC SHAMPOO 1.1

Šampón proti lupinám a seborrheu na báze kolagénu s rastlinnými výťažkami, vitamínmi a aktívnymi zložkami regulujúcimi kožný maz nielen eliminuje, ale aj zabraňuje uvoľňovaniu prebytočného kožného tuku (kožného tuku). Hydrolyzáty nukleových kyselín – pyrimidínové a purínové bázy, inozitol, vazodilatačné zložky pomáhajú znižovať vypadávanie vlasov a stimulujú rast vlasov. Extrakt z rias, kolagén, panthenol zaisťujú zdravú štruktúru vlasov, dodávajú im extra lesk a objem. Šampón proti lupinám a seboreu má protizápalové a protisvrbivé účinky. Dáva pocit sviežosti. Odstraňuje lupiny a zabraňuje ich vzniku.

https://greenbeauty.sk/product/sampon-proti-lupinam-a-seborrheu-1-1-dixidox-de-luxe/

 

DSD DE LUXE PEELING 1.3 PRE VLASOVÚ POKOŽKU

Peeling na pokožku hlavy je založený na komplexe ovocných kyselín a kyseliny salicylovej, rastlinných výťažkov a prášku z marhuľových jadier. Prírodné ovocné kyseliny pomáhajú odlupovať povrchové keratínové šupiny (chemický peeling), majú silný zvlhčujúci a retenčný účinok, aktivujú imunitný systém a zanechávajú pokožku sviežu, jemnú a zamatovú. Použitie peelingu podporuje aktívne čistenie pokožky, reguluje tvorbu kožného tuku a eliminuje hyperkeratózu. Pomáha obmedziť vypadávanie vlasov. Peeling na pokožku hlavy zabraňuje tvorbe lupín.

https://greenbeauty.sk/product/peeling-na-pokozku-hlavy-a-vlasy-1-3-dixidox-de-luxe-200-ml/

 

DSD DE LUXE ANTISEBORRHEIC LOTION 1.4

Antiseboroické pleťové lotion na báze aktívnych zložiek regulujúcich tvorbu kožného tuku, vitamínov, kyseliny salicylovej, rastlinných extraktov nielenže eliminuje, ale aj zabraňuje uvoľňovaniu prebytočného kožného tuku. Vazodilatačné zložky, extrakt z kajenského korenia, extrakt z kvasníc pomáhajú znižovať vypadávanie vlasov a stimulujú rast vlasov. Lotion má protizápalové a protisvrbivé účinky. Dáva pocit sviežosti. Odstraňuje lupiny a zabraňuje ich vzniku. Účinok tohto lieku je založený na regulacii kožného tuku a vynikajúcich čistiacich vlastnostiach fytocomplexov na báze arniky, prasličky, šalvie, nechtíka, borievky, rozmarínu, granátového jablka.

https://greenbeauty.sk/product/lotion-proti-seborrheu-1-4-na-hlbkove-cistenie-pokozky-hlavy/

 

Shopping Cart